top of page
Search

Waldorf Yuvalarının Temelleri- Çevreye Duyarlılık ve Duyuların Beslenmesi ve Estetik

"Yuva eğitmeninin temel görevi, çocukların etrafında "uygun fiziksel ortam" yaratmaktır. "Fiziksel ortam", mümkün olduğunca geniş anlamda anlaşılmalıdır. Bu noktada kastedilen çocukların etrafında sadece maddesel anlamda olup bitenler değil, duyularıyla algılayabilecekleri her şeydir. Fiziksel ortam çocukların içsel güçleri üzerinde etki yapabilen her şeyi içerir; çevredeki fiziksel mekândan gelen her şeyi kapsar. Bu, çocukların tanık oldukları tüm manevi veya manevi olmayan eylemleri, anlamlı ve anlamsız davranışları içerir. (Rudolf Steiner, Çocuğun Eğitimi)"


Waldorf yuvalarında kullanılan doğal ahşap oyuncaklar

Erken öğrenme, çocuğun kendi fiziksel bedeni ve duyusal deneyimleriyle derin bir şekilde bağlantılıdır. Bu nedenle, iç ve dış fiziksel ortamlar, çocuğun etkin öz-eğitimine yönelik besleyici ve fırsatlarla dolu olmalıdır. Yetişkinler çeşitli unsurları entegre ederek ve onları anlamlı, anlaşılabilir ve uyumlu bir düzende bir araya getirerek çocuğun anlayışına, duyularına ve aktif iradesine ulaşılabilir bir çevre sağlar. Böyle bir ortam, çocuğun uyum hissi geliştirmesinin temelini oluşturur. Çocuk bilinçsizce sınıfın mekansal düzenlemesi ve materyalleri aracılığıyla yansıtılan sevgiyi, ilgiyi, iyi niyeti ve özeni tüm bedeniyle deneyimler. İçsel nitelikler, çocuğun gelişimi için manevi bir temel sunar; çevre "canlı" ve besleyici bir yapıya sahiptir.


Yetişkin sadece mekânsal çevreyi şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda zamansal yapıyı da düzenli bir ritim ve tekrarla, sevgi dolu ve canlı bir şekilde biçimlendirerek 'nefes alan' bir yapı yaratır. Bu sağlıklı nefes alma süreci sayesinde çocuk, dünyayla olan ilişkisinde güven duygusu kazanır. Bu noktada yol gösterici olması açısından kendimize şu soruları sorabiliriz:


- Yuva ortamı düzen, ilgi, şeffaflık ve anlamlılık gibi nitelikleri sunuyor mu? Dış mekan düzenlemesi ve materyaller aracılığıyla ne yansıtılıyor?

- Mekan; dokunma, hareket, denge ve yaşam duyuları bakımından besleyici deneyimlere fırsatlar sunuyor mu?

- Gün içindeki etkinlikler sağlıklı bir akış içinde entegre ediliyor mu, geçişler mümkün olduğunca pürüzsüz ve uyumlu mu?

- Canlı, coşkulu fiziksel etkinliğin yanında içe dönük, dinlendirici deneyimler için de alan mevcut mu? Büyük gruplar, küçük gruplar ve bireysel deneyimler için imkanlar bulunuyor mu?


Yaratıcı, Sanatsal Deneyim

". . . Gerçek eğitimciler olabilmek için, işte tam da önemli olan, çalışmalarda gerçekten estetik unsuru görebilmek, görevlerimize sanatsal bir nitelik katmaktır. . . . Estetik unsuru getirdiğimizde, çocuğun kendi doğasından ortaya koyduğu şeye daha da yaklaşmaya başlarız. (RS, Modern Bir Eğitim Sanatı)


Waldorf yuvalarında sıkça yapılan ıslak üstüne ıslak (aquarelle) çalışması

Okul öncesi sınıflarında, eğitim sanatı yaşam sanatıdır. Öğretmen, çocuklara ve günlük yaşam etkinliklerine bakışı ve onlarla kurduğu ilişkiyle bir sanatçıdır. Günlük, haftalık ve mevsimsel ritimleri çocukların özgürce nefes alabilecekleri yaşayan bir yapı halinde, tıpkı bir "orkestra şefi" veya bir "koreograf" gibi düzenler. Aynı zamanda, öğretmen çocuklara söylediği şarkılarla ve enstrümantal müzikle, hareket ve jest içeren ritmik oyunlarla, konuşmasını ve dilini zenginleştirdiği şiirler, tekerlemeler ve hikayelerle, aquarelle resim çalışması ve çizimlerle sanatsal deneyimler yaşatır.


Bu noktada yol gösterici olması açısından şu soruları sorabiliriz:

- Sanat ve estetik yuvada, öğretmende ve çocuklarda nasıl hayat buluyor?

- Zamansal ritmik akış nasıl organize ediliyor?

- Öğretmen sınıf içindeki işleri ve meşguliyetlerinde estetiği göz önünde bulunduruyor mu? Yuvanın dekorasyonu ve oyun malzemeleriyle çocuğun yaratıcı, sanatsal deneyimi nasıl destekleniyor?

- Çocukların oyunları imgelem, sosyal etkileşim ve oyunun akışı açısından yaratıcı ve sanatsal mı? - - - Öğretmenin çocuklarla birebire çalışması hem işlevsel hem de hayal gücüne dayalı mı? Hangi tür hayal gücü, eğitmenin çalışmasını şekillendiriyor?

- Eğitmenin kendisi de yaratıcı, sanatsal uğraşlar içinde mi? Sanatsal yönün ne anlama geldiğine dair kendi anlayışını ve deneyimini derinleştirmeye çalışıyor mu?"



Çeviren: Candan Çalışkan

Kaynak: https://www.waldorflibrary.org/journals/15-gateways/147-fallwinter-2006-issue-51-the-essentials-of-waldorf-early-childood-education



 
 
 

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note

© 2024, Kumkurdu Anaokulu

  • White Instagram Icon
bottom of page